De digitale goody bag van Sounds of Change
Dank voor jullie deelname aan onze workshop(s).
Zoals beloofd, geven we jullie een overzicht van wat we hebben gedaan tijdens de workshops.
Het 6-stappen systeem
Het 6-stappen ontwerp systeem is een hulpmiddel voor het ontwerpen van (creatieve) sessies die kunnen bijdragen aan psychosociale en trauma-sensitieve ondersteuning. De structuur helpt bij het creëren van een veilige ruimte en voorspelbaarheid.
Deze structuur is niet muziek gerelateerd, dus gemakkelijk toe te passen in een andere context.
Tijdens de workshops hebben we het ook gehad over de methode van Trauma Company en het boekje van Anne van de Ouwelant ‘wanneer de alarmbel rinkelt’ (psycho-educatie aan de hand van symbolen).
Meer informatie over het boekje (en ook om het te bestellen) kan je vinden op de website van Trauma Company.
Voor ons is het belangrijk om te weten welke tools je kan inzetten om stress te verlagen en de alarmbel te kalmeren of mogelijk tot stilte te brengen. Vier elementen spelen daarbij een rol:
Beweging
Verbinding
Controle teruggeven (of het gevoel van autonomie)
Voorspelbaarheid
Alle muzikale oefeningen en activiteiten die we tijdens de workshops gedaan hebben gaan over beweging en verbinding. Daarnaast hebben wij in ons werk veel aandacht voor het (terug)geven van controle over het proces of het laten kiezen van deelnemers. Dat kan van heel simpel ‘wil je links of rechts de klap doorgeven?’ tot ‘wie wil nu de dirigent van onze muziek zijn?’ of het geven een opdracht waarbij deelnemers een melodie, lied, tekst, gedicht, tekening, etc, maken.
Voorspelbaarheid kan je bieden met de manier waarop je werkt. Dat kan bijvoorbeeld een voorspelbare lichaamstaal of stem zijn, het ‘zeggen wat je doet en doen wat je zegt’ en het op tijd starten en eindigen van je sessies.
Wij gebruiken ons 6-stappen systeem om voorspelbaarheid te creëren en we houden ons ook aan die volgorde, tenzij we tijdens de check-in informatie uit de groep krijgen die ons het plan van de sessie, of de volgorde ervan, doet veranderen. Daarom noemen we de check-in vaak een techniek om een groep te ‘lezen’.
De kern van een check-in is dat iedereen in een cirkel zit en gelijkwaardig de ruimte krijgt om iets over zichzelf te delen op basis van een vraag, meestal in relatie tot hoe je je voelt op dat moment of iets wat er in je leven speelt. De antwoorden kunnen verbaal, non-verbaal, visueel of met beweging zijn. De anderen in de groep zijn aandachtige luisteraars en observatoren.
De muzikale oefeningen die wij tijdens de workshop hebben gebruikt, kan je hieronder vinden.
Uiteraard is dit slechts een klein gedeelte van de totale bibliotheek aan werkvormen, activiteiten en oefeningen die wij gebruiken in onze trainingen.
Mocht je meer willen weten over Sounds of Change, neem dan eens een kijkje op onze website www.soundsofchange.org. Voor specifieke vragen of mogelijke samenwerking kan je Lucas Dols mailen: lucas@soundsofchange.org.
Met muzikale groet en hopelijk tot een volgende keer,
Lucas Dols, Hashem Kabreet en Rian Evers